Hva er dyreassistert terapi for meg?

Posted by on May 21, 2017 in Animal Assisted Therapy, Blog | 0 comments

Hva er dyreassistert terapi for meg?

Hva er dyreassistert terapi? Hvordan funker det? Det finnes mange konkrete eksempler og studier som viser at det å være sammen med dyr senker blodtrykk, reduserer kortisol (demper stress), virker positivt på læringsevne, øke glede, gi mestring etc. Det som er viktigst for meg personlig, er hva de kan lære oss om oss selv. Hester har en egen evne til å speile oss. Hester er i konstant kommunikasjon med hverandre, selv når de tilsynelatende ikke gjør noen ting. Knyttet sammen med usynlige bånd, kan én hests reaksjon føre til at hele flokken følger etter. Hva er dette båndet? Og hva har det med oss å gjøre? Jeg ser dette båndet som en del av det som binder oss alle sammen, mennesker, dyr, trær, planter. Det som skjer mot én, skjer med alle.

Den første gangen jeg kjente at jeg var en del av dette nettet, hadde jeg bestemt meg for å tilbringe tid sammen med hestene uten noen hensikt annet enn å være sammen med de. Jeg tenkte jeg skulle oppføre meg som dem, og gjøre det de gjorde. De “sto bare der,” så da ble det dét jeg gjorde og. Jeg følte jeg hadde stått der en hel evighet, og jeg er ikke en som pleier å være ute av aktivitet lenge om gangen, da jeg alltid har noe å gjøre… Jeg hadde måttet kjempe mot min egen utålmodighet og følelse av å “kaste bort tiden” en stund, da jeg plutselig gled inn i en meditativ tilstand (dere som har meditert vil forstå hva jeg mener). Der og da var jeg ikke lenger bare Sunniva, jeg var en del av noe større. Jeg så det de andre hestene så, følte det de følte. Vi opererte som en helhet, ikke som separate individer. Jeg hadde aldri opplevd noe liknende, og det tok meg lang tid å prosessere det jeg opplevde. Jeg prosesserer det vel fortsatt, forøvrig.

Hva betyr så dette? For meg illustrerer det den separasjonen vi mennesker opplever i hverdagen. Vi lengter etter kontakt, å bli sett, å bli hørt, å være tilknyttet noe og/eller noen. Vi kjenner et savn, men vet ikke etter hva. Vi er på konstant søken, på jakt etter “det.” Og jeg tror jeg vet hva “det” er. Det å være en del av dette nettet, på engelsk “the web that connects us all,” å kjenne at man ikke er alene, man er perfekt som man er, man er nødvendig. I vår unikhet er vi essensielle i denne verden, det finnes ingen helt som akkurat deg. Verden trenger deg! Den følelsen, den tror jeg vi alle trenger. Jeg er overbevist om at dyr kan vise oss veien til den følelsen. Dyreassistert terapi er altså for meg noe vesentlig mer enn “bare” en vei til å redusere stress. Det er en vei til å finne seg selv, til å oppdage at man er hører hjemme her på jorden. Det er mening i kaoset, alle levende vesner er her av en grunn, og uten akkurat deg er verden ikke komplett.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook0
Google+
http://www.solgave.com/hva-er-dyreassistert-terapi-for-meg/
Twitter
Pinterest
LinkedIn
468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)